Netflix’te bir Türk Dizisi: Atiye

Melisa Parlak
6 min readJan 3, 2020

--

Konusundan Karakterlerine Detaylı İnceleme

Netflix’de uluslararası izleyiciler için The Gift adıyla yayımlanan Atiye dizisinin ilk sezonunu sekiz bölümle izliyoruz. Dizinin imdb puanı da fena değil. (Bu yazı hazırlanırken 5844 oylama ile 8.0)

Atiye için özetle mistik konuları olay örgüsünde harmanlayan bir doğaüstü gerilim dizisi diyebiliriz. Olay örgüsü büyülü gerçekçilikle bezenmiş mistik ögelerle harmanlanmış bir arayış yolculuğu bu belki de. Sadece kendini aramanın yahut bulmanın yetmediği, çeşitli geçmişlerin ve geleceklerin bile kifayetsiz kaldığı bir dünya Atiye’ninki.

Atiye, Hakan: Muhafız’dan sonra Netflix’in ikinci Türk dizisi. Benzer yapımlarla kıyaslandığında bile kendine özgü detaylarıyla ilk izlenimdeki klişeleri sağında bırakıp yoluna devam ediyor. Bence Netflix’de elde edeceği izlenme başarısı su götürmez.

Dark dizisini izleyenler bilir. Bir şeylerin çözülmesi umuduyla izlenen her yeni bir bölüm kafada farklı soru işaretleri bırakarak biter. Atiye’nin ilk sezonu da bu anlamda büyük gizemlerle ve soru işaretleriyle seyirciyi merakta bırakıyor. Tahminlerin tutmayışı da şaşıran izleyicinin hoşuna gidiyor elbette.
Bu yazıda yer alan detaylar belki spoiler sayılmaz ama yine de diziye dair detaylı bir inceleme olacağını şimdiden söylemeliyiz.

Atiye Dizisi Ne Zaman Başlıyor? Konusu ve Yayın Tarihi

Atiye dizisinin ilk bölümünün yayınlanma tarihi 27 Aralık 2019. Hangi kanallarda yayınlanacağı konusunda ise bilgimiz şimdilik sadece Netflix’te olacağı yönünde. Netflix’in Atiye’nin ikinci sezonunun ne zaman yayınlanacağına dair henüz bir tarih vermediğini ama 2020 yılı içerisinde seyirci karşısına çıkacağını söyleyebiliriz.

Atiye Dizisi Hangi Kitaptan Uyarlandı?

Netflix’in orijinal dizisi The Gift ya da bildiğimiz adıyla Atiye’nin senaryosu Şengül Boybaş’ın Dünyanın Uyanışı adlı kitabından uyarlanmıştır. Dizinin uluslararası gösterimdeki adı The Gift, yani “hediye”aynı zamanda diziye ismini veren kahramanın da kelime anlamıdır.

Repliklere Kısa Bir Bakış

Gelelim repliklere. Türk dizilerindeki ağdalı ve imalı uzun cümleler burada yok. Net, kesik kesik ve kısa cümleler. Hatta öyle ki izlerken cümlelerin İngilizcesini düşününce anlam kafada daha iyi oturuyor. Kısa ve kesik olmaları sizi korkutmasın. Anlatmak istediğini minimalist bir şekilde anlatıp ortalığı bulandırmadan sonlanan net cümlelerden bahsediyorum.

Her rolde kendine özgü, karakteristik replikler ya da üsluplar bulmak mümkün Atiye dizisinde. Mesela Melisa Şenolsun tarafından canlandırılan Cansu karakteri (Atiye’nin kız kardeşi) arada cümle içinde sırıtmayan İngilizce kelimeler kullanıyor. Neşeli, uçarı ve canlandırdığı rolün yaş grubuna uyumlu cümlelerin biçildiği bir rol diyebiliriz.

Atiye’nin sevgilisi Ozan’ın replikleri mesela. Çok uzun konuşmalar yapmasa da oyunculuğunun getirdiği başarıyla da tehditkar tavırları, zaman zaman ettiği küfürler rolüne tam oturmuş gibi görünüyor.

Mehmet Günsür tarafından canlandırılan Erhan karakterine bakıldığında özellikle Atiye ile olan diyalogları yabancı dizilerin diyaloglarına daha çok benziyor. Erhan Hoca’ya da karakteristik replikler katmaya çalışıldığını görmekteyiz. Mesela bir şey mantığına oturmadığında ya da sinirlenip nedenini merak ettiğinde tonlayarak “Sebep?” diye sorması bu karakterde çok havalı olmuş.

Repliklerden ayrı, senaryodaki önemsiz detaylara gömülürseniz çıkamazsınız. Hatta mümkünse neden diye sormayın diziyi izlerken. Çoğu sorunuzun cevabı en geç diğer bölümde çıkıyor. Mantık hataları izlenmeyi zorlaştıracak kadar fazla değil. İyi de bu şöyleydi şu böyleydi diye geçmişe gidince o an izlenen şey komik gelebiliyor en azından bir kaç sahnede böyle olduğu söylenebilir. Bunu da bölümü kısa kesmek adına izleyiciyi oralara ikna etmeye tenezzül etmemelerine veriyorum ben. İzledikçe anlaşılıyor ki izleyicinin üzerinde durmasını istedikleri daha derin noktalar var. Genel olarak diziye dair vermek istedikleri daha önemli detaylar olduğuna inanıyorum.

Atiye Dizisinin Oyuncu Kadrosu

Beren Saat, Mehmet Günsür, Metin Akdülger, Melisa Şenolsun, Başak Köklükaya, Civan Canova, Tim Seyfi, Meral Çetinkaya, Cezmi Baskın ilk sezonda başarılı oyunculuklarıyla karşımıza çıkıyor.

Atiye Dizisi Karakter İncelemesi

Melisa Şenolsun tarafından canlandırılan; Atiye’nin kardeşi Cansu karakteri dizideki tek renkli, neşeli, şakacı tip. Tasarımcı olması yakışmış, tarzı güzel. Biraz alkolik sanki. Vicdanlı da. Yay burcu özellikleri civarında seyreden bir karakter.

Başarılı oyuncu Metin Akdülger’in canlandırdığı Atiye’nin sevgilisi Ozan’ı tam çözemiyoruz. Onun için sevdiğini kaybetmek istemeyen ama babasının da sözünden çıkamayan modern bir aşık diyebiliriz. Rolüne yakışmış, rolüyle bütünleşmiş olduğu bariz.

Ozan’ın babası Serdar biraz kötü adam gibi. Ya Atiye’nin başındaki olaylarla ya da Göbekli Tepe’nin sırrıyla ilgili bir şeylerin peşinde izlenimi veriliyor seyirciye. Hatta oğlunu bu uğurda feda ediyormuşcasına tavırlar içinde görüyoruz. Atiye ve onun ailesine o kadar kusursuz ve sahiplenici tavırlar içinde ki insan ister istemez art niyet arıyor.

Başak Köklükaya tarafından canlandırılan anne Serap karakteri tipik otoriter ve beklentili anne. Ama Cansu’ya hiç karışmıyor. Sanki tek çocukları Atiye’ymiş gibi. Nedense tüm umutları beklentileri Atiye’den yana. Ona karşı da garipsenecek bir mesafesi var. Serap’ın Atiye dahil kimsenin bilmediği sırları olduğu ilk bakışta anlaşılıyor.

Atiye’nin babası Mustafa ilk bölümlerde sönük kalsa da ilerleyen bölümlerde Civan Canova’nın nefis oyunculuğuyla parlayacaktır gibi geliyor.

Gelelim ana karakterimiz Atiye’ye. Onun, annesinin beklentilerini karşılamaktan daha önemli bir görevi var. Kendini bulmak ve geçmişiyle yüzleşmek. O arada sergideki tüm tabloları satılmış, nişanlanmış, evleniyormuş, tam zamanlı iş teklifi almış bunların hiçbiri umrunda bile değil. Tutulmuş anneanne dediği bir kadının peşine geçmişini deşiyor da deşiyor. Bu uğurda yolu Göbekli Tepe’ye ve Nemrut’a düşüyor.

Orada, Göbekli Tepe kazısının başında görevli Erhan Hoca’yı canlandıran Mehmet Günsür ile karşılaşıyor. İkisinin farklı arayışlarının buluştuğu ortak paydalar onları dizi boyunca bir arada tutuyor. Erhan karakteri biraz Atiye’ye kimse inanmazken onun elinden tutan bir kolaylaştırıcı olarak karşımıza çıkıyor. Atiye kendini keşfetsin de o arada Göbekli Tepe’nin de sırrı çözülürse iyi olur tadında bakıyor sanki olaylara. Başladığını bildiğimiz ama henüz söze, eyleme dökülmemiş bir bağ, farklı bir ilişki bu ikili arasında yaşananlar.

Cezmi Baskın tarafından canlandırılan Erhan’ın hocası aynı zamanda babasının arkadaşı olan Öner karakteri de sırlarla dolu gibi görünüyor. Onca yıl sonra çıkarıp Erhan’a not defterleri vermeler, bugüne kadar hiç keşfedilmemiş girişi bile belli olmayan tünellerin haritalarını whatsapptan atmalar falan epey manidar. Bir de Erhan’ın babası ile küs oldukları döneme sürekli vurgu yapılıyor. Öner Hoca dost mu düşman mı izleyip göreceğiz.

Atiye Dizisi Olay Örgüsü İncelemesi

Dizi çok hızlı gelişiyor. Bölümlerdeki parçalanmışlık çok rahatsız edici değil. Olaylarda kopukluğa neden olduğunu söyleyen kesime katılmıyorum. Bence dizi sadece gerekli bilgileri vererek seyirciyi oyalamadan ortaya temiz bir iş çıkarıyor. Her bölüm soru işaretleri “Dark”vari biçimde artarak çoğalıyor.

Dizinin ilk bölümünden başlayan bir reenkarnasyon ihtimali var ki bunu ilerleyen bölümlerde minik minik sezdiriyorlar bize.

Atiye etrafında başlayıp ailesine doğru sarmalanan bir kimlik arayışı ve geçmiş hesaplaşmaları olduğu aşikar. Kim evlatlık, kim şizofren, kim enkarne bu soruların yanıtı dizi ilerledikçe çözülecek diye umuyorum. Yan roller sadece diziyi götüren kolaylaştırıcılar mı yoksa onların da bu bulmacada geçmişe dayanan bir yerler mi var ondan henüz emin değilim. Kesin olan bir şey var o da herkesin ve her şeyin zaman ve mekanda birbiriyle olan ilişkisinde hep bir tesadüfler silsilesiyle karşımıza çıkıp bizi dizi boyunca şaşırtması.

İlk bölümde Atiye’nin cenazesini görüyor olmamız bizi nasıl bir kurgunun içine düştüğümüz konusunda pek aydınlatmasa da işlenen ögeler ve teması büyülü gerçekçilik tadında. Türkiye’nin toprak altındaki masallarına ve el değmemiş mitolojilerine Atiye’de rastlayabiliyoruz. Mistik ögeler, kullanılan semboller dozunda. Hatta belki de söz konusu Göbekli Tepe gibi medeniyetlerin ve öncesinin beşiği olunca az bile kalmış denebilir.

Atiye Dizisi Nerede Çekiliyor?

Dizinin ilk sezonunda Göbekli Tepeİstanbul Nemrut üçgeninde gidip geliyoruz. Dizi çoğunlukla mekansal gizemler etrafında kurgulanmış lanse edilse de ilk bölümden işin içine karakterlerin iç içe geçen yaşamları, geçmişle hatta zamanla genel bir mücadele, iç hesaplaşmalar ve direnişler görülmekte.

Ses ve Efektler

Ses ve efektler gerilimi olay örgüsüyle sırt sırta taşımakta. İyi ve dengede. Oryantal esintilerin olduğu ve heyecanı her daim üst seviyede tutan özgün bir tarzı var Atiye’nin.

Son Olarak…

Dizinin gidişatı genel anlamda güzel. İlk bölümde verilen yüksek doz tempo sezonun sonuna doğru minik minik azaltılarak harika bir izletme stratejisiyle ilerlemekte. Merak unsuru da azalan tempoyla ters orantılı. Bir soruyu yanıtlamadan akıllarda beş soru daha bırakan Atiye bence uzun vadede daha çok beğeni ve izlenme toplayacaktır.

Hala izlemediyseniz Netflix Orijinal Dizisi Atiye’nin fragmanını ve diziyi mutlaka izleyin.

Göbekli Tepe hakkında daha çok bilgi için Göbekli Tepe rehberini ziyaret edebilirsiniz.

Sevgiyle kalın.

--

--